Siirry suoraan sisältöön
harmaa pinta granaatinomena siemen sydän punainen

Oletko nyt terve?

Eva-Maria Strömsholm

Eva-Maria Strömsholm

Miten syöpäpotilaan pitäisi vastata, kun ihmiset kysyvät ”oletko nyt terve”? Milloin syöpään sairastunut on terve? Mitä oikeasti tarkoittaa ”terveen paperit”? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä ja niihin on monia eri vastauksia olemassa.

Onko silloin terve kun kasvain on leikattu vai vasta sitten kun hoidot ovat ohi? Tai oletko terve sitten kun lääkäri niin sanoo, tai vasta vuosien päästä kun et enää tarvitse kontrolleja? Milloin syöpäpotilas on terve?

Tämä on minusta vaikea kysymys ja siihen voi olla monta eri vastausta tai mielipidettä riippuen keneltä kysyy. Jotkut syöpään sairastuneet eivät koskaan tunne itseään sairaaksi, joten ovatko he siinä tapauksessa koko ajan terveitä? Joskus lääkäri sanoo leikkauksen jälkeen ”nyt olet ilman syöpää”, tarkoittaako se että potilas on terve?

Ruotsiksi tähän on hyvä sana olemassa eli ”cancerfri”, joka tarkottaa suurinpiirtein ”vapaa syövästä”, mutta siihen en ole löytänyt hyvää suomenkielistä vastinetta. Sana ”fri” tarkoittaa ”vapaa”, eli ikäänkuin ”syöpävapaa” tai ”vapaa syövästä”. On ruotsiksi melko helppoa sanoa ”jag är cancerfri”, koska se ei välttämättä tarkoita sitä että olisin terve. Olen vain juuri silloin ilman syöpää. Tuntuu paremmalta sanoa ”jag är cancerfri” kuin että sanoisi olevansa terve.

Olen kysynyt näitä kysymyksiä joiltakin syöpään sairastuneilta ja melkein jokainen on sitä mieltä, että tämä ei ole helppo kysymys. Missä vedetään raja terveen ja sairaan välille?

Jotkut kertovat että he ovat sitä mieltä että he ovat terveitä silloin kun kasvain on leikattu pois. Joidenkin mielestä vasta kun lääkäri sen heille toteaa. Mutta lääkärit voivat joskus myös sanoa että potilas on terve leikkauksen jälkeen, tai kun kontrollit ovat ohi. Tämä on melko vaihtelevaa. Voiko se kuitenkin olla niin että kun potilas itse kokee olonsa terveeksi niin silloin hän on terve? Milloin potilas on sitten lääketieteellisesti terve?

Yksi potilas sanoi minulle että ”olen terve siihen asti että joku muu todistaa jotakin muuta”. Tämä on minusta aika hyvin sanottu koska niinhän se periaatteessa on, myös heille jolla ei ole syöpää. He ovat terveitä kunnes toisin todistetaan.

Minusta kysymykseen ”oletko nyt terve” on hankala vastata, jos on sairastanut syövän. Kysymys ei välttämättä ole hyvä esittää syöpään sairastuneelle. Mitä siihen pitäisi vastata? Siihenhän on monia eri vastauksia riippuen siitä keneltä kysyy. Jotkut sanovat hoitojen jälkeen ”kyllä, olen terve nyt”, mutta toiset vastaavat ”en ole terve, minulla on paljon sivuvaikutuksia ja lääkkeet vielä viisi vuotta eteenpäin”. Eli välillä on ihan aiheellista kysyä ”milloin ollaan terveitä” ja pohtia kokonaisuutta. Sitä voi myös potilas itse kysyä omalta lääkäriltä: milloin olen terve?